søndag den 15. marts 2009

Dette afgangsprojekt ønsker at udfordre den danske kirkegård ved at undersøge muligheder for nye begravelsespladser. Udgangspunktet har været en fascination af de dødes grønne rum, såvel som en følelse af fremmedgjorthed over for de ofte dystre og statiske kirkegårde. Afsnit om kirkegårdens historie, om aktuelle tendenser samt et idékatalg medvirker til at kvalificere opgavens endelige to forslag.
Det første forslag til en ny begravelsesplads er et begravelseslandskab i Nationalpark Thy. Forslaget udtrykker det voksende økologiske natursyn, ved at placere sig i den tilsyneslandende uberørte natur og dyrke det naturlige ved døden. Som en del heraf, kan man selv forestå begravelsen. Naturen kan opfattes som erstatning for et religiøst behov, da man i naturen finder balance og forklaring på mange af livets forhold.
Det andet forslag er et mindelandskab på Fredriks Allé i Århus centrum. Den afdødes aske støbes ind i en flise, som indgår i dette landskab. Mindelandskabet er på én gang en park, en plads, en promenade samt et udfordrende gangforløb. Begravelsesflisen æstetiserer døden samt fordrer diskussion om hvad en naturlig afslutning på livet er.