søndag den 15. marts 2009

Begravelsesflise

En begravelsesflise giver med sine hygiejnemæssige fordele og sin store abstraktionsgrad en uendelig række mulige placeringer. Man kunne for eksempel forestille sig at lægge flisen i vejen ved sit hjem, sit sommerhus eller ved sit yndlings værtshus? Valget af placering vil i høj grad fortælle om personens liv og værdier. Begravelsesflisen opfylder både behovet for nærhed og mobilitet idet flisen eventuelt kan graves op og flyttes. Udviklingen peger mod at der i fremtiden vil være flere forskellige ønsker til begravelsespladser. Fordelen ved en flise er derfor dens store adaptionspotentiale.
Tanken om ikke at nedgrave de jordiske rester er allerede udfordret. I idékataloget vises en række alternativer, lige fra at sende asken ud i rummet til at støbe den ind i et smykke. Flisen har ligeledes et udødelighedsaspekt i sig, som kan appelere til rigtig mange.
Det er interessant at forestille sig, hvordan omgivelserne vil påvirkes af disse fliser. Det vil ganske givet være noget man passerer uden at skænke flisen nogen særlig tanke. Andre gange vil man uundgåeligt reflektere, når man støder på begravelsesfliser, og således er kirkegårdens særlige aflukkede rum til reflektion nu spredt ud i hverdagslandskabet.
Den store abstraktionsgrad og flisematerialerne betyder på hver deres måde, at man må sætte spørgsmålstegn ved, hvad der er naturligt. At placere den afdøde i en smuk flise (eller ring), kan forekomme aktuelt, værdigt og meningsfuldt. Men det kan samtidig læses som en yderligere abstraktion eller fornægtelse af dødens natur.